středa 18. března 2015

Čočka na kyselo se sázeným vejcem

Suroviny:

500 g čočky
1 střední cibule
2 stroužky česneku
6 lžic octa
120 g gazdovské slaniny
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
300 ml vody ( ve které se vařila čočka)
2 lžíce krupicového cukru
2 a 1/2 lžičky soli do uvařené čočky
pepř
2 lžíce soli do vody
2 kvalitní klobásky

Suroviny na smaženou cibulku:

4 cibule
2 lžíce sádla
voda na podlití

Suroviny na vejce:

4-6 vajec
sůl
pepř
1 lžička sádla

Postup:

Čočku namočíme aspoň na hodinu do studené vody, ( já jsem jí namočila přes noc). Do hrnce nalijeme vodu, která bude 5 cm nad čočkou. Namočenou čočku v této vodě, kterou osolíme dvěma lžičkami soli, uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, ale vodu ponecháme.

Na drobno nakrájíme cibuli a slaninu. Obě ingredience orestujeme v hrnci na sádle dozlatova. Zaprášíme moukou, orestujeme, přilijeme vodu, ve které se vařila čočka a vše dobře promícháme.  Plamen snížíme na minimum a cca po 4 minutách míchání přidáme čočku. Přidáme ocet, cukr, česnek, který si pokrájíme na drobné kostičky. Vše na mírném ohnu  za občasného míchání necháme deset minut provařit, Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Čočku na závěr posypeme smaženou cibulkou, přidáme sázené vejce, kyselou okurku a osmaženou klobásku.


Postup na sázené vejce:

Na pánvi si rozehřejeme sádlo a rozklepneme vejce. Osolíme opepříme a pečeme tak dlouho, dokud se bílek nezatáhne a žloutek zůstane tekutý.

Postup na cibulku:

Sádlo rozpálíme, na jemno nakrájíme cibulku a na mírném ohni jí pomalu restujeme dozlatova.  Pokud se cibulka začne lehce připalovat, podlijeme troškou vody. 


Žádné komentáře:

Okomentovat